Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spirituális út

2008.06.10

A buddhizmius tanított meg arra,hogy milyen értékes dolog az,hogy van lehetőségem , megszerezni a tudást amivel tovább fejlődhetem,békésebbé,örömtelibbé,megvilágosulttá válhatok,míg mondjuk egy afrikai éhező,minden bizonnyal csak az ételre tud gondolni....

Miért fontos a spirituális úton való haladás,és hogyan tudjuk mindezt integrálni a mindennapjainkba?

 

Az ember világában a spiritualitás azért fontos,mert az ember olyan lény,aki saját magában hordozza ezt az utat,akár mint lehetőséget,talán már csak elveszített lehetőséget. Megteheti azt is ,hogy teljesen hátat fordít a spirituális útnak és úgy éli le az életét,hogy tudomást sem vesz róla,vagy éppenséggel nincs is tudomása erről az alternatíváról.

Az emberi lét azonban arról szól,és arról kell szólnia,miként tud a maga belső tudati dolgai felett kontrollt gyakorolni,hogyan tudja belső képességeit megismerni,illetve birtokba venni.

És itt kezdődik a spirituális út. Erről beszélnek a hagyományok, a vallások és minden spirituális irányzat. Fontosságának kérdése azért merül fel,mert olyan kultúrkörben nőttünk fel,ahol ezt nem mondták el,nem tanították. Kiskoromban az iskolában is csupa lényegtelen dologról beszéltek,és éreztem,hogy hallgatnak arról,ami a fontos,bár nem tudtam mi az. Amikor a gyermek felnőtté cseperedik,és egyre több értelme lesz,akkor választhat:vagy szembenéz a dolgokkal,és elkezd keresni vagy hagyja,hogy vigye az áramlat,és lemond a megismerésről és a belső fejlődés lehetőségéről.

Amúgy nem gondolom,hogy mindenkinek szembesülnie kellene magával. Az ember testet öltéseken keresztül juthat el egy olyan állapothoz,amikor ez már feladatává válik.

Például nem szívesen zavarnék meg egy békés embert,aki keményen dolgozik a betevőért,és nincs is belső igénye arra,hogy továbblépjen. Az ő tökéletesedésében még vannak állomások,melyeken keresztül kell mennie.

Van ,akinek az a feladata,hogy a spiritualitást a hátán vigye;van,akinek az,hogy ismerkedjen vele;van,akinek az,hogy megfogalmazza magának a hiányokat,de még nem kerül kapcsolatba a spiritualitással;és van olyan is ,akit mindez nem érdekel. Én a magam részéről nagyon jól elvagyok velük is,mert ők is végzik a saját munkájukat.

A kívánatos az lenne,hogy a spirituális út mellett elkötelezettek köre bővülne,mert általuk többen felismerhetnék,hogy a szellemi út hozzátartozik az emberi léthez.

Ezzel a tudással pedig megvalósítható egy békésebb, kiegyensúlyozottabb,rendezettebb,egészségesebb létezés,és olyan célokhoz való tartás,mint például,hogy ne ártsunk magunknak és másoknak,ne tűrjünk meg magunkban gyűlölködést,haragot,negatív érzelmeket,melyekkel kárt teszünk.

Hogy ez megvalósul-e vagy sem, azt nem tudom,az azonban tény,hogy vannak akik,  eleve  eredendően,spirituális lények,úgy jönnek erre a világra,hogy már kiskoruktól tudatában vannak ennek,és élnek olyanok is,akik úgy halnak meg,hogy soha nem érdekli őket ez a kérdés. Nem lehet elítélni ezt sem. Nem arról van szó,hogy mindenkinek spirituálissá kellene válnia,hanem arról,hogy minden helyzetben meg kell adni a lehetőséget annak,hogy egy picit tovább lehessen lépni.

Ehhez azonban mindenki által elérhetőnek és kézenfekvőnek kell lennie az emberi lehetőségekről szóló tudásnak.

Bizonyára megérintené az árnyékban lévőt is a fény,a választás,a szintjének megfelelő továbbjutás,a jobbítás lehetősége. Szép az,hogy le lehet mondani a könyökléssel,mások eltiprásával járó előrejutásról,és gyakorolható egyfajta belső visszafogottság,és képzelt ellenségekkel vívott harc helyett lelki békében is tölthetők napjaink.

 Mireisz László:A lét lámpásai Gubcsi Anikó

 

Mindenre és mindenkire gyanakszunk, kivéve a saját tudatlanságunkat.”

Ching Hai mester

Tartsd ezt észben amikor megpróbálsz tanácsot adni az embereknek.
Meglehet ,hogy nem kérnek belőle.
Mindig kérdezd meg,hogy valóban szükségük van- e a segítségedre.

Csak azoknak segíts, akik erre megkérnek vagy kifejezetten egyetértenek a segítségeddel.De még ilyenkor is,légy nagyon résen,hogy vajon odafigyelnek-e arra,amit mondasz.
Ha nem ez azt jelenti,hogy még nem készek meghallgatni téged.
Vagy esetleg te nem állsz még készen arra,hogy tanácsokat osztogass.

Dr.Tom J.Chalko

"Egyszerû a receptem: mutasd meg az embereknek annak szükségét, hogy találni kell valamit, ami kivezeti õket a betegségbõl, az öregségbõl és a halálból, engedd õket bepillantani az életörömödbe. Mondd meg az embereknek, hogy tudat olyan, mint a tér: nyílt, tiszta és határtalan; beszélj az útról és a célról is."
Láma Ole Nydahl

BuddhizmusMa

Nekem is megvan természetesen a véleményem arról,mitől hiteles egy mester,de nálam jobban értők bővebben kifejtik a következő oldalakon(javaslom mindegyiket olvasd el):

Mi a tanító jelentése?


A Nyugaton nagy népszerûségnek örvendõ megközelítés, miszerint egyedül haladunk a megvilágosodásig, gyenge alternatíva a tanítóval vagy csoporttal való teljes gyakorlás gyors sikeréhez képest. Bár vonzó lehet egy modern ember számára, aki úgy érzi, õ maga irányítja az életét, hogy egyedül jusson el a megvilágosodásig, ezen az úton túl sok a csapda. A tudat megismerése sokkal bonyolultabb, mint a külsõ jelenségek tanulmányozása, és mindig ott a büszkeség és nemszeretem ólálkodó ellensége, amelyek eltérítenek a fejlõdéstõl.
A tanítások legmagasabb szintjét nem lehet tanító nélkül helyesen megérteni és gyakorolni. Ha hiányzik a kommunikáció, amely semlegesítené a büszkeséget, szentimentalizmust vagy felületességet, a gyakorló magányossá és használhatatlanná válhat a mindennapi életben. A láma különbözõ módszereket használ tanítványai potencialitásának kifejlesztésére, melyekkel segít nekik áttörni a szokásokon alapuló viselkedésmintákat. A láma feladata, hogy tanítványait függetlenekké, együttérzõkké és erõsekké tegye. A láma a legmagasabb szinten mutatja meg tanítványainak saját tudatuknak félelemnélküli természetét. Amikor a tanítványok felfedezik, hogy õk is ugyanazon természettel rendelkeznek, már nem marad semmi, ami után még kutatniuk kellene.

BuddhizmusMa

 

A Guru: a magántanárod

 

A Guru szerepe

 

Spirituális mester hitelessége<-katt

 

Vezetnek vagy megvezetnek?

 

Lehetséges egynél több utat követni?

Ha egy mester vezetése alatt gyakorolsz spirituális fegyelmet, akkor mindig tanácsos feladni más utakkal a kapcsolatot. Ha elégedett vagy egy mesterrel, de még mindig keresel egy másik mestert, akkor komoly hibát követsz el. Nem leszel képes fogadni azt, amit a mestered akar majd neked adni, és spirituális fejlődésed nagyon lassú lesz. A spiritualitás nem olyan, mint az iskola, ahol minden tantárgynál, a történelemnél, földrajznál, stb. más a tanárod. Nem. Az Isten-megvalósítás egy tantárgy, és ehhez a tantárgyhoz csak egy tanár kell. Tehát a leggyorsabb fejlődés érdekében mindig ajánlatos, hogy olyan mestert találj, akiben fenntartás nélküli hited van, és aztán maradj az ő hajójában. Máskülönben, ha egyik lábad az egyik csónakban, másik lábad pedug megint egy másikban van, akkor végül bele fogsz esni a vízbe.Sri chinmoy

 

Mindenki maga döntse el (hallgassatok a szívetekre,intuíciótokra és a józan eszetekre)mennyire hiteles ,szimpatikus számára az adott mester,mely tanítások állnak hozzá a legközelebb.Ha van lehetőségetek,akkor látogassatok el a közösségbe,mondjuk egy nyílt napon,hogy lássátok,hogyan is működnek,kik járnak oda...

Fontos mielőtt bármiféle előadásra elmennétek,informálódjatok,olvassátok el részletesen a szórólapját,palkátját,internetes oldalát,kérdezősködjetek fórumokon,megbízható ismerőseitektől.

 Továbbá:

Hiteles hely, ahol:

-nem erőltetnek rád semmit

-kellemes a légkör(persze kinek,mi a kellemes...)

-nem kell nagy pénzösszegeket befizetni(nem a pézről szól az egész)

-válaszolnak a kérdéseidre

stb.......

 

Megvilágosodott mesterek:

Láma Ole Nydahl

 

Sri Chinmoy

Ha érdekel a téma,látogass el ide:

www.szellemiut.gportal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.