Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

2008.06.18

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége [szerkesztés]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (rövidítve SINOSZ) 1907. december 8-án alakult meg Budapesten.

A felnőtt siketek hazánkban 1802-ben, a Cházár András kezdeményezésére megindult iskolai oktatás után kezdték el megszervezni társasági életüket, baráti köreiket. Az egységes, országos szervezet kialakításának gondolatát elsőnek Oros Kálmán siket betűszedő vetette fel. Kezdeményezésére indult meg 1892-ben a Siketnémák köre, majd ugyanabban az évben kiadták az elsőújságot, a Siketnémák Közlönyét. Több egyesület bevonásával 1902-ben kidolgozták az egységes szervezet alapszabályát, amelyet a belügyminiszter 1907-ben hagyott jóvá. Az új egyesület "Cházár András Országos Siketnéma Otthon" nevet viselte.

A szervezet 1950-ben alakult újjá "Siketnémák Szövetsége" néven. Néhány évvel később - 1952-ben - alapszabályban rögzítették a nagyothallók érdekvédelmének ellátását is, amelyet a szövetség új elnevezése is tükrözött: "Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége".

A szövetség jelenlegi tevékenységének egy része az egykor kijelölt célokkal megegyezik: a siketek és nagyothallók szakmai-érdekvédelmi szervezeteként segíti, támogatja a siket és nagyothalló embereket a társadalmi beilleszkedésben, az egyéni érvényesülésben. Ezt a feladatot az egyesületi törvény alapján, a szövetség Alapszabályában foglaltak szerint látja el. Továbbá szolgáltatásokat (jelnyelvi tolmácsszolgálat, jogsegélyszolgálat) nyújt tagjainak és országos illetve megyei szinten egyaránt programokat szervez (elsősorban kulturális és ifjúsági vonalon).

1989-től független társadalmi szervezetként működik. Kiadásait elsosorban állami költségvetési támogatásból, másodsorban pedig adományokból, pályázatokból fedezi. A küldöttközgyulés a SINOSZ legfőbb szerve, amely legalább évente egyszer ül össze. A Szövetség munkáját a havonta ülésező Országos Elnökség irányelvei alapján a az országos elnök és a főtitkár irányítja. Szövetség a munkáját országos hatáskörrel fejti ki. Minden megyében a megyeszékhelyeken működik megyei szervezet, ezen kívül vannak városi szervezetek, valamint klubok. Hogy a munka folyamatos és minden hallássérültet érintő legyen, minden szervezet szorosan együttmuködik, egymásnak segítséget nyújtanak lehetőségeikhez mérten.

A Szövetség a magyar siketek és nagyothallók hivatalos érdekképviseleti szerve. Központja Budapesten található. Siket, nagyothalló, valamint pártoló tagjai is vannak. A Szövetség munkáját a siket és nagyothalló tagok határozzák meg. A Szövetség segítséget nyújt tagjai számára - lehetőségeihez mérten - a munkavégzéshez, tanuláshoz, szakmai képesítés megszerzéséhez, tanfolyamokon való részvételhez, szakköri tevékenységekhez. Lehetőséget biztosít a kulturális- és sportéletben való részvételhez. Országos és helyi szervezeteiben klubokat muködtet, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

Külső hivatkozások [szerkesztés]

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

8200 Veszprém,Stromfeld 9/F Szeretet Postafiók

(Francsics Mária, 2012.09.05 12:34)

Országos Klubunk,a Veszprém megyei Könyvtár igazgatója Támogatásával működik 2009.November 16.-tól!Pocaklakó gyermekektől,egészen felnőtt korig gyűjtünk és eljuttatunk gyermekét egyedül nevelőkhöz de családokhoz is ,nem csak siketeknek : babakelengyét,babakocsit,kengurut,gyermek ruhát,cipőt,játékot és könyvet,stb.-it!Aki szeretne velünk megismerkedni írjon E-mailünkre!:szuksegetszenvedogyermekekert@freemail.hu
Munkalehetőség is található otthonotokban végezhető !
Ha valaki postán szeretne írni is tegye bátran,köszönjük előre is!Tisztelettel kérünk Benneteket lehetőleg olvashatóan írjátok meg a leveleteket!Kérjétek ismerősötök,rokonotok segítségét,hogy tudjunk mindenki levelére válaszolni!E-mailes elérhetőséget is kérünk szépen,akár a lakóhelyetek Könyvtárába had válaszoljunk Nektek!
Szép napot kívánunk!

Re: 8200 Veszprém,Stromfeld 9/F Szeretet Postafiók

(kovács gergely, 2015.01.01 11:36)

szia. bíróság volt. ???

3576 sajohidvég esze tamás ut 19

(szajko sándorné , 2012.07.30 20:19)

t,szövetség ,van egy süket beszéd hibás nagyothallo gyermekem,sehonnan nem kaptam segitséget ,de igyis kijárta az iskolát ,egerbe nagyot hallok iskolájába ,15évig járt oda .utána miskolcon járt iskolába.9 10zet és szakmáját végezte el,martin jánosba jáert .de ezek az évek alat nemkaptunk semijen segitséget.most halttmeg édesapja anyagi gondjaink vannak ,nemtudok venni tüzelöt.segittsenekmár valamijen féleképpen.nagyon sok tartozást hagyotránk ,lehet hogy házunksem lesz ,pesti faktorcégbehajto elveszi.nem tudok neki még ellemetsem venni készülékbe .mindent elkellet adni eltudjuk temetni apját,legalább kájhát és tüzelöt tudjunk venni meg téli ruházatot.sajnos semijen segitségem nincs .énis beteg vagyok .nagyon sok betegségem van .sok agyogyszerem .sajnos segéjen élünk,izületi problémak miat nemtudokdolgozni még ithoni munkám is kinnal vézem el,kérem segitsenek .elöreis köszönöm szivességüket szajko sándorné szajko sádor.

Re: 3576 sajohidvég esze tamás ut 19

(Az oldal szerkesztője, 2012.07.30 21:01)

Kedves Szajkó Sándorné és Szajkó Sándor!

Javaslom,hogy a kérésükkel,kérdéseikkel,keressék fel a Sinosz hivatalos honlapját(www.sinosz.hu).
Ez az oldal nem áll kapcsolatban a sinosz-szal és nem kompetens az ilyen kérdésekben,az oldal pusztán információkat gyűjt össze a jelnyelv és a siket kultúra tekintetében.
Sok sikert kívánok!

perneckera@yahoo.com

(Aniko Pernecker, 2012.03.07 16:31)

Tisztelt Szovetseg!
En gyogypedagogus vagyok es szeretnem a segitsegeteket kerni egy nagyothallo baratom munkakeresesehez. En nem elek Magyarorszagon, ezert nehez nekem innen barmit is erdemben segiteni, de nagyon szeretnem ha az elete jobbra fordulna es ugy erzem h a jobb allas lenne az elso lepcso hozza. Kerlek Benneteket h ha segiteni tudtok Neki valaszoljatok az E-mail-emre es akkor elkuldom az O adatait. Elore is nagyon szepen koszonom! Udvozlettel: Egy gyogypedes Pernecker Gonda Aniko

Re: perneckera@yahoo.com

(az oldal szerkesztője, 2012.03.07 22:58)

Kedves Anikó!

Javaslom,hogy a kéréseddel,kérdéseiddel,keresd fel a Sinosz hivatalos honlapját(www.sinosz.hu).
Ez az oldal nem áll kapcsolatban a sinosz-szal és nem kompetens az ilyen kérdésekben,az oldal pusztán információkat gyűjt össze a jelnyelv és a siket kultúra tekintetében.
Sok sikert kívánok!

Szia

(Magyarjelnyelv, 2009.04.30 12:53)

A jelnyelv még nem hivatalos nyelv Mo-on május 15-kerül a jelnyelvi törvénykezés az országgyűlés elé,aztán kiderül mi lesz.Tehát még nem fogadják el nyelvvizsgának,úgy mit más a hangzó nyelveket.

nandg@freemail.hu

(Adrián, 2009.04.27 13:30)

Üdv

Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelnyelvet már elismerték-e nyelvvizsgának? Én kb 7-8 éve csináltam akkor még nem elismert nyelvvizsga volt, de hallottam valami olyasmit hogy már elismerték?!
Ha valaki tud erről valamit az kérem írjon!

Köszönet: Adrián