Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lassúbb-e mint a beszélt nyelv?

2008.06.15

Egy másik tévhit a jelnyelvvel kapcsolatban az,hogy a gesztusok természeténél fogva lassabban lehet vele kommunikálni,mint beszéddel.Bár a kézmozgás valóban lassúbb,mint az artikulációs mozgás,a minden szinten jelen lévő egyidejűségnek köszönhetően a jelelés és a beszéd tempója közel azonos,sőt gyakran a jelelés gyorsabb.

A jelek egyes részeit-a kézformát,a pozíciót,a mozdulatot,az arckifejezést és a többit-fizikai képtelenség lenne egymás után felsorakoztatni.Ehelyett egyszerre jelennek meg mindezek az elemek,ami nagyban meggyorsítja a kommunikációt.

Az alaktan szintjén is csak a jelösszetételeknél jelenik meg a beszélt nyelvekre jellemző egymásutániság,a nyelvtani viszonyokat módosult-más szóval ragozott-formák fejezik ki.Amihez tehát magyarul toldalékokra és névmásokra van szükség(pl.”neked adom”),az a jelnyelvben a mozdulat megváltoztatásával is kifejezhető.Számos erre vonatkozó utalás található a szótár szócikkeiben.

Végül mondattani szintjén összhang figyelhető meg az egyidejűség és az elemeket felsorakoztató szerkezetek  között:a két kéz, az arc,a fej, a felsőtest összehangolt munkája hozza létre a jelek egymásutánját.

 

Forrás:A Magyar Jelnyelv Szótára:Lancz Edina jelnyelvkutató

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.