Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ujj-ABC

2008.06.12

Az ujj-ABC

Minden siket közösségnek megvan a maga ujj-ABC-je,a magyar siketeknek azonban két ilyen jelrendszerük is van:a nemzetközi ABC-ből átvett és kibővített daktil ,melynek betűi az írott betűk formájára emlékeztetnek,illetve az ún. fonomimikai ABC,amely a gyógypedagógusok által használt,a beszédhangok tanulását segítő mozdulatokból keletkezett.A siketek egy része inkább a daktilt használja,míg a többiek(a középkorúak többsége) a fonomimikát részesítik előnyben.Fontos szabály azonban,hogy egyazon szóban nem szabad keverni a két ABC-t.

Sok más országgal ellentétben Magyarországon nem túl népszerű az ujj-ABC,legtöbbször csak tulajdonnevek egyértelműsítésére alkalmazzák,és ilyenkor is csupán a kezdőbetűk jelennek meg világos artikulációval kiegészítve.

Forrás:A Magyar Jelnyelv Szótára

Lancz Edina jelnyelv kutató

Kép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

A daktil (más néven ujjábécé) egy jelnyelv, amely elsősorban a siketek kommunikációs eszköze.

A név eredete [szerkesztés]

Görögül daktülosz = ujj.

A jelrendszer jellemzése [szerkesztés]

A jelrendszer alapja: 1 jel = 1 hang, vagyis az adott (például magyar) nyelv minden hangjának megfelel egy, a kéz ujjaival, illetve a kézfejjel mutatott jel. Általában akkor használják, ha a kifejezendő fogalomnak nincs szimbolikus jele. Előnye, hogy teljesen pontos, mindent ki lehet vele fejezni, hátránya viszont, hogy lassú és a jelkészlet nyelvenként (magyar, angol, német) egymástól eltérő. Minden siket közösségnek megvan a maga ujjábécéje, a magyar siket közösségeknek azonban két ilyen jelrendszerük is van. Az egyik a daktil, a másik pedig a fonomimikai ábécé.

Külső hivatkozások [szerkesztés]

A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/wiki/Daktil
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Blood Weight Readings Explained

(Aetemippipsy, 2018.10.07 23:54)

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-yvelines/

Your Steer To Blood Apply pressure on Numbers

(AOrdeheafe, 2018.07.23 11:47)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre determination bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-prix-belgique-fnac/

lol

(Kacsa Kata Szuper Trágya, 2017.04.27 13:03)

lol

nem értem

(csasz, 2016.10.11 00:30)

nem értem a fotókat. némelyek a jel mutatójának szemszögéből van fotózva, valamelyik szemből. hogyan lehet például a p, q, t, x jeleket mutatni egy veled szembe elhelyezkedő embernek úgy, hogy ne törjön ki a csuklód?

legyesbénye táncsics ut 27 3904

(laczkóné kovács krisztina , 2010.07.18 16:43)

szia
azt szeretném megkérdezni hogy szeretnénk könyvet használni mert néha tudom jelelni. adok neked krisztina 2022@citromail.hu címem vagy krisztina241@hotmail.com üdvözöl laczkóné kovács krisztina nagyothalló vagyok két hallókészülékem van

szvleila@citromail.hu

(viki, 2010.05.04 19:46)

hol keresek jelbestédröl képeket.megszeretnék tanulni.kösz ha segitetek.

...

(Eszter, 2009.05.05 18:16)

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A szakdolgozatomhoz készítek kutatást, hálás lennék, ha kitöltenétek a kérdőívet.
null http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=cmhENTkwbUZwR1pZX0Mtd0szcG1oTVE6MA..
Üdv:Eszter

válasz2

(Magyarjelnyelv, 2009.03.08 18:28)

Igen,mintha tükör lenne.Van olyan jel is ,ami kétkezes,arra ugyanez vonatkozik természetesen.

válasz

(Magyarjenyelv, 2009.03.08 18:25)

Amit a jelelő ballal mutat a képernyőn azt neked jobbal kell.

kérdés

(Joey, 2009.03.05 21:25)

Sziasztok!
Lehet, hogy nem itt kéne megkérdezni, de itt talán hamarabb kapok választ. Az lenne a kérdésem, hogy a hallatlan.hu-n lévő videokat hogyan is kell értelmezni? Mint ha "tükör" lenne tehát amit az úr a jobb kezével mutogat azt nekem a ballal kell, vagy nekem is a jobbal, vagy mindegy?

Szia Kati!

(Magyarjelnyelv, 2009.02.28 11:56)

Természetesen igen,sőt inkább azt használják,az ujj-ABC-t,legtöbbször csak tulajdonnevek egyértelműsítésére alkalmazzák.
Ha bővebben érdekel a téma nézz körül az oldal bejegyzéseiben és látogasd meg pl.a www.hallatlan.hu oldalt,ahol szavak szerinti jelszótárt is megnézhetsz!

aetus@vadkert.net

(kati, 2009.02.28 10:42)

szeretném megkérdezni , hogy vannak olyan külön szavak amit elmutogatnak vagy csak minden betűt külön mutogatnak ha akarnak valamit mondani?

javítás

(Magyarjelnyelv, 2008.12.22 17:19)

*ujj ABC

Szia!

(Magyarjelnyelv, 2008.12.22 17:18)

Szia!
Köszi szépen a hozzászólást!
Nekem is volt módom látni a "börtönös újj ábct" és olvastam is róla egy cikket.Érdekes és jó dolognak tartom!!!

Velence

(Renáta, 2008.12.22 12:56)

szia!
olvastam a cikkedet, és szeretnék valamit hozzáfűzni.
Sajnálatos módon meggyűlt a bajom a hatóságokkal, és börtönbe kerültem pár hónapra. Bent mindenki ismeri az ujj abc-t, hisz számunkra egymás között ez jelenti a kommunikációt lebukásmentesen.
Egy két betűt viszont teljesen másképp ismer ez a "réteg", valamelyik betű megformálásához mind a két kezünket használni kell. Erről a fajta ujj abc-ről hallottál?
Amúgy jó a zoldal, gratulálok